Saját weboldal? Ezekre lesz szükséged

Publikálva: 2020.08.05.|Címkék: , , |619 szó|3.1 perc olvasás.|

Saját weboldal létrehozása előtt van pár teendő. Egy lakóházat sem lehet csak úgy felhúzni, ott is szükséges hogy legyen egy telek, amire felépítheted azt. A weboldal esetében pedig szükséged lesz egy domain névre, és egy tárhelyre. Ha a házas példánál maradunk, akkor a domain név olyan mint az utca és a házszám, a tárhely pedig maga a telek.

Ugye, hogy így már nem is olyan vészes a dolog? Tehát mielőtt létrehoznál egy weboldalt, vagy megbíznál valakit ezzel, előtte meg kell venned a domain nevet és a tárhelyet. Fontos, hogy ez a Te neveden legyen, hiszen ez a Te tulajdonod lesz! Nagyon sok szolgáltató van a piacon, így lehet válogatni bőven.

A domain név

Attól függően, hogy milyen piacon vagy jelen, vagy hogy mik a terveid a jövőre, vásárolhatsz .hu vagy .com végződésű domaint is. Meg persze mást is, akár többet is egyszerre. Egy domain név általában 2400–2900 Ft között mozog. Az első regisztráció (vásárlás) esetén ez 2 évre szól, utána évente kell ennyit fizetni. Ügyelj arra, hogy olyan nevet válassz domain névnek, ami releváns a vállalkozásod tevékenységével. Szóval ne a cégnevedet add meg, hanem azt amivel foglalkozol. Lehetőleg ne legyen túl hosszú a domain név, hiszen egy rövid név jobban megjegyezhető, és a promóciós anyagokon is könnyebb dolgozni vele.

A tárhely

Na itt nagyobb a szórás, de általánosságban elmondható, hogy bruttó 5000 Ft / évért már meg lehet venni egy 1 Gb-os tárhelyet. Ez kezdésnek bőven elég, főleg ha csak egy általános üzleti weboldalt szeretnél használni. Egy webshopnak, vagy egy komolyabb oldalnak természetesen több helyre lesz szüksége. Itt érdemes azt is megnézni (vagy megkérdezni a szolgáltatótól), hogy milyen a kiválasztott tárhelycsomagnak a sebessége, vagyis hogy mennyi idő alatt tölti be az oldalt. Ha fontos számunkra hogy a szerver is gyors legyen (és miért ne lenne fontos), akkor egy ilyen tárhelycsomagot már inkább 10.000 Ft / év feletti áron tudunk megvenni. A határ itt a csillagos ég, minden attól függ, hogy milyen weboldalt akarsz majd üzemeltetni.

Domain név ellenőrzés

Ha kitaláltad a domain nevet, akkor érdemes leellenőrizni hogy szabad-e, amit a domain kereső oldalon meg is tudsz tenni. Siker esetén, és ha megvan a megfelelő szolgáltató, már csak meg kell venni a domain nevet és a hozzá tartozó tárhelyet. A legtöbb esetben ezt online meg tudod tenni, végig kell csak kattintgatni az űrlapot, kifizetni, majd pedig várni folyamatosan a rendszerüzeneteket.

Minden állapotról szoktak küldeni rendszerüzenetet, és lesz egy külön mail is, amiben a szükséges hozzáféréseket küldik el. Ez nagyon fontos, rakd el biztonságos helyre. Ilyenkor adnak egy ügyfélkapus hozzáférést ahol kezelni tudod majd a domained és a tárhelyed beállításait, e-mail címeket tudsz létrehozni, adatbázist beállítani stb stb.

Ha minden klappol, akkor pár nap alatt le tudod zavarni ezt a folyamatot, és máris van egy aktív domain neved és egy tárhelyed, amire el lehet kezdeni építeni a weboldalt.

Dolgozzunk együtt!

Ha webdesignra, komplett weboldalra, UI designra, grafikai tervezésre vagy kiadványszerkesztésre van szükséged, keress bátran és kérj árajánlatot.