Egyszer mindenki kezdő volt. Az én szakmai karrierem általános iskolás 8-os koromban kezdődött (1995), amikor is külön szakkörként indult el az informatikai oktatás a suliban. 386-os és 486-os számítógépeken tanultuk a DOS-t, majd a Windowst, majd otthonra tudunk venni egy használt 386-os gépet. A következő lépcsőfok azt hiszem hogy középsuli 3-ban (1998/1999) volt, amikor is másodmagammal (Birkás Péterrel, igen, a most már ismert tech újságíróval) megnyertük az iskola weboldalkészítési versenyét. Ebben az időszakban realizálódott hogy én ezzel akarok foglalkozni, pedig akkoriben még Microsoft Wordben készítettük a weboldalt (Bizony, volt egy New HTML page menüpont a New Document mellett. A rá következő verzióból kivették és akkor jött létre az hírhedt FrontPage! 🙂 ).

Mindent magamtól tanultam meg, úgy hogy akkoriban még nem voltak YouTube (2005-ben alapították) tutorial videók. Jasc (később lett csak Corel) Paint Shop Pro-n, majd Photoshop Elementsen nőttem fel, utána jött csak a rendes Photoshop, Illustrator, InDesign, de persze a CorelDraw sem marad ki az életemből. Szóval mindent magamtól tanultam, vagy utána néztem szakkönyvekben, és sokat gyakoroltam, például lemásolni amerikai bannereket egy az egyben, meg ehhez hasonlók.

Aztán jött a főiskola, nem ilyen szakon, közben elhelyezkedtem egy gyöngyösi (ott születtem) grafikai cégnél, ami ma már hívható grafikai stúdiónak, ami jó volt a szakmai fejlődésémben, majd pedig jött a felköltözés pestre, hiszen ennek a szakmának itt van igazán létjogosultsága, a legtöbb lehetőség itt adódik. Közben persze dolgoztam egy pár helyen és kialakult a hármas terület amihez bármikor tudok nyúlni, értek hozzá: Grafikai tervezés, webdesign és kiadványszerkesztés (DTP). Megalapítottam (többedmagammal) a Hungarian Adobe User’s Groupot, voltam zsűritag a 2012-es ARC-on, szerveztem grafikai csapatot és készítettem oktatóvideókat a Microsoft Magyarország számára, létrehoztam a saját digitális magazinom PixelDesigners Magazine néven, illetve oktatok a Budapesti Metropolitan Egyetemen (korábbi BKF) is. A Media Hungaryn és a Smart konferencián pedig a hazai digitális magazinok helyzetéről tartottam előadást. Jelenleg freelancerként dolgozom, és készítek mindenféle online és offline megjelenéseket az ügyfeleimnek.

Ezt a blogot azért indítottam, hogy speciális szakmai cikkeket, tutorialokat készítsek a fentebb említett hármas területről. Persze lesznek basic témák is, de leginkább a speciális feladatok elvégézésére, bemutatására szeretném helyezni a hangsúlyt, amihez tutorial videókat is fogok készíteni a szöveges leírás mellé. Aztán lehet hogy fogok mutatni hasznos segédleteket, kiegészítőket is, majd meglátjuk. 🙂 Ha velem tartasz, szerintem nem fogsz csalódni.